Калин Бенчев: Поклон пред публиката на рали „България”!

Калин Бенчев: Поклон пред публиката на рали „България”!

След поредица технически трудности, в края на първия ден на 47-ото издание на рали „България” Калин Бенчев и Александър Спиров (Дунев рейсинг, Subaru Impreza) прекратиха участието си в състезанието. Двамата преодоляха изключително много проблеми, за да стартира във Варна, но явно не им е било писано да стигнат до финала.

Предлагаме ви разказа на Калин и Алекс за изпълнения със събития, трудности и емоции първи ден на рали „България”:

„За съжаление, нашето участие на рали „България” приключи в края на първия ден на състезанието. С огромно желание и подготовка до последният момент, минавайки през хиляди припетии, ние не се отказахме и участвахме на състезанието, макар и с автомобил под наем. За съжаление той не бе подготвен, както ние очаквахме или ни се искаше…

„Докато пътувахме към първия етап „Солник” се появи първият проблем – дефект в скоростната кутия, който ни остави без втора прадевка и се наложи да стартираме без нея.

„На около 1 км след старта се скъса маркуч на турбокомресора и останахме без турбо, след още няколко завоя моторът заработи само на 3 цилиндъра и така продължихме до края на отсечката.

„Във втория етап – „Сини рид”, който е едно много голямо изкачване, едвам успяхме да стигнем до финала с максимална скорост от близо 70 км/ч . В първия и втория етап бяхме застигнати от автомобилите на Боян Безус и Делян Станков, които водеха ожесточена битка за първото място при колите с един двигателен мост.

„С Алекс решихме да направим закъснение за 3-тия етап „Солник 2”, като така оставим двата екипажа да стартират пред нас и водят своята битка, без да им пречим, но това ни донесе наказание от 20 секунди. В този етап загубихме и 4-та скорост, която ту включваше, ту изключваше.

„Така до големия сервиз преди „Аладжа манастир” и специалния етап в Варна ние продължихме да трупаме още и още проблеми и дефекти по автомобила. В 30-минутния сервиз механиците решиха да сменят скоростната кутия и маркуча на турбото – справиха се невероятно и успяха в рамките на 42 мин. да изкарат колата, за да стартираме на „Аладжата“. За съжаление след старта „гръмнахме“ турбокомресора и както във всички етапи до тук разполагахме може би с около 100-120 к.с под капака, но пък вече с изправна скоростна кутия. Така стигнахме до градския етап. Там стартирахме и на първия обратен завой, където Калин дръпна ръчната, се счупи вътрешното каре на предната полуоска, което остана блокирано и автомобилът издаваше невероятни трещящи метални звуци. Но все още се движеше.

„След близо четири безсънни нощи и безброй проблеми, решихме да приберем автомобила в бокса и да дадем заслужена почивка на целият екип. Вече нямаше как да продължим и ще се присъединим към всички фенове по трасетата на рали „България”.

„Ако трябва да изкажа благодарности на всички, които помогнаха за нашето участие рискувам да пропусна някого. От името на целият ни екип искам истински и от сърце да благодаря на страхотната публика тук във Варна! Въпреки проблемите ни те непрестанно ни аплодираха и ни подкрепяха през цялото време, като най-силно усетихме това на градския етап в които борейки се да финишираме с половин автомобил те не спираха да ни подкрепят !

„Невероятна публика и фенове и автомобилния спорт. Поклон от нас!

„Съжаляваме за всички колеги, които отпаднаха в първия ден, а на другите пожелаваме успешен финал.”