Рали „България” 2018: всичко важно преди старта

Рали „България” 2018: всичко важно преди старта

Стартът на 49-ото издание на рали „България” предстои след дни, а вече са ясни и финалните детайли. Надпреварата, която е сред най-старите и най-престижните у нас, ще предложи на участници и зрители взрив от адреналин и атрактивни отсечки.

На провелата се в пресклуб „България” пресконференция, важна информация бе дадена от организаторите от БФАС, в лицето на спортния директор на ралито Александър Ковачев и председателят на УС на БФАС Владимир Илиев, който разказа и за успешните участия на родни пилоти в различни надпревари в Европа.

В пресконференцията взе участие и ветеранът Николай Златков, като част от българския Национален отбор по планинско, който ще вземе участие в Купата на нациите – FIA Hill climb masters в Италия, по същото време, по което у нас ще тече рали „България”. В международната надпревара ще стартират над 160 пилоти, представящи 20 държави, а честта на родния трикольор ще бранят Косьо Йорданов, Николай Златков, Стефан Стоев и Юлиан Телийски.

 

Общо 30 рали – автомобила пък очакваме на стартовата арка в пристанище Варна в петък. Към тях ще се присъединят и още около 40 дрифт машини, тъй като този уикенд морската ни столица ще е домакин и на финалния кръг от българския дрифт шампионат. Общият церемониален старт на двете надпревари ще гарантира високи дози адреналин за феновете на моторните спортове.

Своето завръщане на трасето, в името на спорта правят и най-титулуваните ни рали шампиони Димитър Илиев и Крум Дончев, Двамата, поотделно са печелили рали „България по 2 пъти, но сега решиха да участват като екипаж. На ветераните, обаче, няма да им е лесно, предвид конкуренцията (вижте приложения списък със заявки).

Рали „България” ще влезе в екшъна със суперспециален етап в курорта Албена, където ще са и щабът и сервизният парк на надпреварата. Отсечката, чиято дължина ще е 5,96 км, ще се кара на фарове, тъй като първият автомобил ще стартира в 19 часа. Mястото не е избрано случайно, тъй като има голяма историческа стойност в почти половинвековната история на ралито, започната именно в Албена.

Съботният ден ще срещне участниците с култовата 7-километрова отсечка „Аладжа манастир“, след което са наред най-дългите спецетапи „Дюлино” и „Козичино” с дължина съответно 26,32 и 26,19 км. Следобед, Рали „България” рестартира с второ минаване на „Аладжа”, последвано от етапа „Аврен”, където ще е и 3-километровата макадамова отсечка. Тук ще е втората изключително зрелищна точка, тъй като 15,5-километровият спецетап също ще се кара два пъти, но при второто минаване ще е на фарове.

В неделя, 14 октомври, екипажите ще се изправят пред две последователни минавания на етапите „ Бялата вода” и „Виница”. Именно второто минаване на “Виница” ще е и т.нар. „пауър стейдж” или премиум етап, който ще носи допълнителни точки за годишното класиране.

Кой ще е новият победител в 49-ото рали „България” ще стане ясно в неделя следобед, когато участниците ще минат през финалния подиум в Албена.

В официалния сайт на ралито – http://rallybulgaria.com/, ще могат да се следят всички новости, движението на състезателите чрез сателитни тракери, както и класиране на живо, чрез системата results.bg/Rally.