Слави Славов: Връщаме рали „България” на публиката

Слави Славов: Връщаме рали „България” на публиката

За първи път след 2001 година най-голямото българско рали ще се завърне на брега на Черно море. Тази година състезанието отново е кръг от Европейския рали трофей (ERT), но център на ралито ще е Варна, а негов организатор – Слави Славов. През миналата година Славов и екипа му организираха рали „Варна”, с което стартира националния шампионат, а това състезание ще се използва като основа за организирането на рали „България”.

„Заедно с колегите ми, с които работим по организацията на рали „България” смятаме, че завръщането на състезанието по местата, на които то се провеждаше когато беше най-популярно, е правилното решение”, заяви директорът на рали „България” Слави Славов.

„В последните години зрителите по скоростните отсечки намаляха, оттеглиха се някои от най-силните ни пилоти и това нямаше как да не се отрази на спорта. Сега искаме да обърнем тази тенденция. Миналата година рали „Варна” предизвика сериозен интерес, въпреки лошото време. По етапите имаше доста хора, а само отсечката в града събра над 10 000 човека. Тази година ще ползваме отново този етап и мисля, че ще стане още по-добре.”

Последвалите трансформации в Европейския рали шампионат (ERC) и  сливането с Intercontinental Rally Challenge (IRC) направиха така, че рали „България” не успя да запази позицията си сред най-големите ралита на Стария континент. Надпреварата, от която е част сега рали „България” – ERT не е достатъчно силна, липсват интересни пилоти, а разделянето на календара на ERT на зони допълнително затруднява привличането на някои звезди.

„Кризата в ралитата все още не е отминала, а голяма част от силните пилоти имат програми, които покриват само националните им шампионати – потвърждава Славов. – Но реалността е такава. Лично аз останах приятно изненадан, че за румънското рали имаше 20 български заявки, знаете, че миналата година толкова коли стартираха в състезанията у нас. Някои силни пилоти се връщат по отсечките, има нова група – Е, където също има силни пилоти и автомобили, така че има надежда.”

Снимка: LAP.bg