Skoda е официалният превозвач на рали „България”

Skoda е официалният превозвач на рали „България”

Чешката компания предоставя най-новите си модели на организаторите на надпреварата

Историята на Skoda в света на моторните спортове продължава над век. Емблематичната 130RT, която дебютира в средата на 70-те години, прави истински фурор на рали „Монте Карло”, като печели класа си и завършва на 12-а позиция в генералното класиране през 1977 година.

В съвременната история на Skoda моделът Fabia поема флагманската роля в моторспорт подразделението от Млада Болеслав. Fabia S2000 влиза в с гръм и трясък в популярните по това време IRC серии през 2009 г., след което окупира челните позиции във всички водещи европейски надпревари. Наследникът й Fabia R5 продължава победния ход във WRC 2, където заводският отбор на чехите мачка тотално конкурентите си през последните три години.

Skoda Fabia е сред най-успешните автомобили и на рали „България”. S2000 версията води Димитър Илиев до победата през 2012 г., а през следващия сезон Александър Салюк печели най-голямото ни рали със същия модел. Наследникът, подготвен спрямо правилника на R5 категорията, е на върха през 2016 г. с Рашид Ал Кетби и има прекрасен шанс да повтори успеха си през настоящия сезон благодарение на лидера в националния шампионат Мирослав Ангелов и навигатора му Еди Сивов.

Skoda обаче ще присъства на рали „България” не само като основен фаворит за победата, но и като официален партньор на надпреварата. Официалните автомобили на организатора също идват от Млада Болеслав, като сред тях са новият кросоувър на чешката марка Karoq и бестселърът Octavia.

Колата за сигурност на ралито пък е топ-версията на Octavia – RS, която освен, че е много атрактивна на външен вид, е и много бърза. Седанът разчита на 2,0-литров турбомотор с 245 к.с., благодарение на който се изстрелва от 0 до 100 км/ч за 6,6 секунди. Именно на такъв партньор трябва да разчитат организаторите когато трябва да проверят сигурността на трасето.

По трасетата ще видим и луксозната Skoda Superb Sportline, компактния Rapid и 7-местния флагмански SUV Kodiaq. И като споменаваме “мечката”, феновете на марката с нетърпение очакват и появата на спортния SUV Kodiaq RS, който вади 240 „коня” от дизелов двигател, превръщайки се в най-мощния модел с подобен мотор в цялата история на чешката марка.