32 години с рали „България”: съдията – ветеран Ефтим Ефтимов

32 години с рали „България”: съдията – ветеран Ефтим Ефтимов

В 49-то рали ”България” старши съдия на суперспециалният етап в Албена и на двата най-дълги етапа в ралито – Дюлино и Козичено ще бъде дългогодишният съдия Ефтим Ефтимов. За него това ще бъде 32-то участие в съдийския екип на нашето най-авторитетно рали.

Ефтим Ефтимов, си спомня за ралито:

От 1973 г. съм съдия по автомобилен спорт и активно съм участвал в почти всички прояви от регионален и национален мащаб. На рали „Златни пясъци” /  „България“ съм съдийствал във всички издания от 1973 г. досега, без годините, когато ралито беше преместено в Боровец през 2002 г. Винаги прецизността е била водещо начало в работата ми. Като член Варненската съдийска колегия считам, че с достойнство сме защитавали авторитета на рали „Златни пясъци” в течение на годините. Работата ни се следеше под лупа от инспекторите на FISA и FIA.

В дългогодишната ми практика се е запечатал случай в който станах неволен участник в инцидент с италианеца Маурицио Верини. Всичко се разви пред очите на наблюдаващия инспектор. Верини беше сред лидерите в европейския шампионат и се виждаше едва ли не шампион след победа в нашето рали. Представянето му се следеше от специален екип на италианската телевизия GUIDA. На скоростният етап „Орешак” Верини пристигна притеснен поради теч на гориво и настоятелно искаше да стартира с предимство за да спести време, като ми крещеше: „ПРОБЛЕМ, ПРОБЛЕМ БЕНЗИНО”. Сервизният ван го чакаше на финала на етапа. Хладнокръвно запазих спокойствие при създалата се ситуация на старта и при стриктно спазване на установените изисквания, подадох сигнал за стартиране. За съжаление Верини не успя да финишира и отпадна, още в самото начало на етапа. Това мое перфектно поведение на старта, беше високо оценено в доклада на наблюдаващия инспектор като прецизна и безкомпромисна работа на съдийския състав.

В далечното минало, когато нямаше мобилни телефони и други подобни техники на комуникация, връзката от специалния етап със секретариата на ралито сега изглежда повече от примитивна. Връзката се осъществяваше чрез пощенските станции на най-близкото населено място, като резултатите се предаваха на порции от по 10-15 коли, а броя на участниците надхвърляше 80. В тези условия благодарение на лични контакти успях да осъществя директна връзка от финала на СЕ „Кичево” до секретариата в к.к. Албена. Резултатите се предаваха в реално време. Това също получи висока оценка от наблюдателите, като предпоставка, че в годините занапред, ще се приложи за всички етапи.

Имал съм и тежки моменти, когато по трасето се случи и най-лошото на Аладжа-та. Или когато след тежък пътен инцидент на СЕ „Друмево” пилота и навигатора останаха невредими, благодарение на ролкейджа. Но …… това са емоциите от спорта.